Karolina Larsdotter

Far: Lars Ersson (DrängLasse) född 6 januari 1837 död 19 november 1889
Mor: Elisabeth (Lisbeth) Olofsdotter född 15 oktober 1848 död den 23/12 1898

Född den 19 juni 1888 i Flyberg, Hotagen, Död i Dvärsätt

Syskon:
-- Karl Olof född 9 oktober 1869, oäkta med efternamn Andersson
-- Erik född 16 augusti 1872 -- bodde i Timmerkoja i Ånn
-- Olof (Olaus) född den 28 juni 1874 -- bodde i 'Brodins' och fick 14 barn
-- Anna Matilda född den 14 mars 1876 död samma år
-- Brita född den 1 februari 1878 död 1962. Gifter sig med August Haglund från Sundsjö. Får 3 barn varav den      yngsta (Brita) gifter sig med Johan Amund Engelin och de får in sin tur barnen Harry Ingemar, Lilly Birgitta och Sune Örjan.
-- Maria född den 11 oktober 1879
-- Kristina födden den 23 december 1881 död 1916. Gifte sig med Olof Anders Blixt från Rötviken och fick barnen Anna Ottilia, Per Lars Elof, Kristina Elisabeth, Brita Ingeborg och Olof Algot. 
-- Karl född den 23 februari 1884
-- Albertina Elisabeth född 21 juli år??? flyttar till Hissmofors med sin oäkta son Olof Laurentius år 1907
--  Karolina född den 19 juni 1888
-- Emma Erika född den 17 januari 1892, oäkta, emigrerar till Amerika

Barn:
-- Karl Viktor född 29 januari 1907
-- Georg född 31 maj 1909
-- Elisabeth född 23 juli 1914
-- Harry född 29 juni 1918 fosterson med namnet Nils Reinhold Harry Sundgren


Lisbeth växer upp i Kungsnäset vid norra sidan av Hotagssjön tillsammans med många syskon. Hon träffar sin make DrängLasse från Flinten och de gifter sig den 28 april 1872 i Föllinge Kyrka samtidigt skriver de sig i Flinten.

De beger sig i Mörtsjön där DrängLasse jobbar som dräng med timmerdrivning och hästkörning som syssla. Osäkert om familjen bor i Mörtsjön när de första barnen föds.

Familjen återfinns iaf som arbetande hos Lars Palm och hans hustru Maria Pehrsdotter som var de första nybyggarna i Flinten (eller Bergsjöflinten som det också kallades). Osäkert om DrängLasse med familj jobbade hos Palm i Flinten eller i Häggsjön. Paret Palm/Pehrsdotter är DrängLasses mormor och morfar.

Lars Ersson (DrängLasse) och hans hustru Elisabeth Olofsdotter var kusiner (DrängLasses mamma var syster till Elisabeths far). Famijlen bodde i Flinten vid norra sidan av Hogagen och flyttade dit den 23 april 1872. Där bodde de i 10 år då familjen flyttade till Flyberg för att DrängLasse bytte bort bostaden mot en timmerhäst.

Flyberg ligger i dödra Nils Jonsavattnet i Hotagens socken. Nils Jonsavattnet kallades tidigare för Öfre Foskvattnet.

Det finns i en längd i kyrkoböckerna upptaget att familjen bodde på 'Thomassons Nybygge' i Foskvattnet men är skrivna i Flyberg år 1889 då DrängLasse dör och familjen splittras åt olika håll. DrängLasse skall ha varit en sup-ut och dödsorsaken står 'bråk' i kyrkoböckerna.

I husförhörslängder efter DrängLasses död finns familjen återigen skriven i Flinten och enligt uppgift så flyttade de dit 21 oktober 1892. Det skulle isf betyda att Elisabeth bor där med de 8 yngsta barnen. Vid den här tiden bebos Flinten av familjer i 4 olika gårdar. Familjen står skriven som boende i Föllinge med noteringen 'betyg ej mottagna'. Det är möjligt att Föllinge i det sammahanget står för socknen och inte boendeplatsen men uppgifterna är hur som helst motstridiga med de som gör gällande att de yngsta barnen flyttat till sin mormor i Laxsjö.  

Karolina var alltså född och uppvuxen i Hotagstrakten. Bor i Flyberg fram till 1års-åldern då fadern dör.

Modern dör 23 december 1898 då Karolina är 9 år men det är osäkert om hon bor hos modern vid denna tid. Det mest troliga är att hon redan då bor hos sin mormor i Laxsjö. Hon konfirmeras med nattvardsgång i Laxsjö 1903 iaf.

Som 17-åring flyttar hon till Tullus, Näskott. December 1905 och hon har fått arbete hos Hemmansägare Nils Nilsson och h ans hustru Maria Pehrsdotter. Denna går verkar vara relativt stor och det jobbar ett flertal drängar och pigor där.

Ett år senare, i december 1906 flyttar Karolina vidare till Undersåker. Hon flyttar till sin syster Maria Larsdotter och hennes make Isak. Gården heter Svensta Nr1. Karolina var gravid när hon flyttar och den oäkta sonen föds den 29 januari 1907 och får namnet Karl Viktor. Sonen dör endast 3 veckor gammal och begravs i Rödön den 31 mars 1907. Karl Viktor upptas både i födelse och dödsboken för Rödöns Församling. Varför är oklart eftersom de vid tiden bodde i Undersåker men Karolina nämns som 'arbeterska Undersåker'.

I april 1907 flyttar Karolina återigen. Denna gång tillbaka till Rödön, till gården By Nr2 och tar anställning som 'arbeterska' hos Nils Larssons gård. På gården bor Nils och hans hustru samt deras tre barn samt 7-8 personer till som alla nämns som arbetare/arbeterskor.

Senare samma år flyttar Karolina ännu en gång. Nu till Dvärsätt som piga på gården Dvärsätt Nr 4. Denna gård ägs av Olof Herman Olsson med hustru och barn. Denna gård kallar vi idag för 'Nestors'. Nestor var barnbarn till Olof Herman Olsson och det är Nestors dotter som idag innehar gården (Eva Nestorsson).

Det är här Karolina träffar sin blivande make Olof Nilsson, Dvärsätt.

År 1909 föder Karolina ännu en son, Nils Georg och som fader som 'okänd' till en början men prästen har antecknat 'Lär vara Olof Nilsson, Dvärsätt' och snart skrivs Nils Georg istället som 'bondesonen' och som fader antecknas nu Olof Nilsson 'efter egen anmälan'.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0